NEJEZ TEN STEAK, ZACHRÁNÍŠ PLANETU ANEB OBČAS PROSTĚ STAČÍ MÁLO

5. prosince 2019

Blíží se čas Vánoc, čas klidu, míru a dávání, a proto není na škodu si říci něco málo k tomu, jak může každý z nás udělat něco dobrého. Nejen pro sebe, ale pro celou Zemi.

Ne, opravdu vám tu nechci kázat o tom, jak je skvělé veganství a jak byste měli nechat žít všechna ta krásná zvířátka. Já sám si maso dám, když na něj mám chuť. To sice není moc často, ale jak se říká, každý podle svého gusta. Mně maso přijde zbytečně těžké a když potřebuji přemýšlet nad prací, omezuje mně to. Takže jsem se rozhodl to s ním moc nepřehánět a postupem čas mě i ta chuť přešla.

Každopádně, teď čtu moc pěknou knihu Umění uměřenosti od dánského psychologa Svenda Brinkmanna, která pojednává o “nenažranosti” dnešního světa, a to nejenom co se týká jídla, ale celkově o neustálé honbě za něčím v rámci hesla “harder, better, faster, stronger” od Duft Punk. Zdroje vypadají téměř neomezeně a tak jsme si zvykli chtít stále víc a víc. Jako by ta veselice neměla nikdy skončit.

Jenže jak už dneska víme, tahle honba za imaginárním štěstím nás dostala do stavu, ve kterém se dnes nacházíme, tedy do doby, kdy čelíme hrozbě rapidního zhoršení klimatu na naší krásné planetě. Opět, nechci tady kázat ve stylu Grety, ale faktem je, že jsme si mi lidé zadělali svým “nenažraným” přístupem na nemalé problémy.

A to mě vrací k začátku tohoto článku a pointě celého sdělení. Málo se to totiž ví, ale takové krávy na pastvě, to není jen idylický pohled zpod alpských vrcholků. Tyhle krávy totiž mají v žaludku bakterie, které stojí na začátku procesu vypouštění metanu do vzduchu (nechám na vaší představivosti, jak tento proces vypadá). A nejenom krávy, ale také ovce, kozy a další přežvýkavci.

Ačkoli by to mohlo vypadat jako problém, nad kterým by se dalo mávnout rukou, není tomu tak. Například ve Spojených státech mají stáda na pastvách na svědomí kolem 27 % metanu vypuštěného do atmosféry. A vzhledem k tomu, že metan velmi silně absorbuje infračervené záření (přibližně 18x účinněji než CO2), patří mezi významné skleníkové plyny zvyšující teplotu zemské atmosféry.

Takže pokaždé, když si dáte ten chutný steak, přispějete svým malým dílem ke zhoršení našeho klimatu. Překvapivé, že? Zkuste proto mít tohle na paměti a občas to maso prostě vynechat. Vás to nezabije a budoucím generacím to umožní žít lepší život v mnohem kvalitnějším prostředí.

Poslední články

Pro rozvoj biometanu v Evropě je klíčová harmonizace trhu

Pro rozvoj biometanu v Evropě je klíčová harmonizace trhu

Biometan z biologicky rozložitelného odpadu, vyráběný jako lokální alternativa zemního plynu, je jedním z klíčových prvků transformace energetiky směrem k udržitelnosti. Jeho rozvoj v rámci EU ale brzdí absence jednotných pravidel pro přeshraniční obchod a rozdílné...

EBA 2023: Česko zvýšilo kapacitu produkce biometanu

EBA 2023: Česko zvýšilo kapacitu produkce biometanu

Podle statistické zprávy Evropské bioplynové asociace (EBA) dosáhla produkce biometanu v Evropě v roce 2023 rekordních 52 TWh, což představuje meziroční nárůst o 21 %. Produkce nejvíc stoupla v Itálii, Francii, Dánsku, Spojeném království a také Nizozemsku. Česká...